S blížícím se jarem začínáme probírat šatníky, uklízet příbytky a máme chuť očistit i naše těla. Také praktikujete různé očistné a detoxikační kůry? A jak se na detox dívají staří mistři a učitelé? No asi si nebudeme nic nalhávat, nejsou nějakým zásadním zásahům do organismu příliš nakloněni a i u jarní očisty těla patří staré dobré "všeho s mírou". Je třeba respektovat přirozené potřeby našeho těla. Pojďme se tedy na to podívat.
Asi se shodneme, že játra jsou jednou z největších "čističek" našeho těla. Dle TČM jsou považovány dokonce za generála celého těla. Játra regulují pocity, vzrušení nebo deprese.
Mají na starosti naši náladu, řídí vedení a rozptylování, jsou jakýmsi zásobníkem krve, která se zde uskladňuje, když není potřeba nikde jinde. Játra a jejich kondice mají na svědomí i naši odolnost - nejenom fyzickou, ale i psychickou. Oknem jater jsou oči, tekutinou jsou slzy. Játra rovněž mají "na svědomí" šlachy a nehty.
Emocí jater je hněv. Játra náleží k elementu dřeva a jejich barvou je zelenomodrá. Játra jsou jinový orgán a jejich párovým orgánem (jangovým) je žlučník
Pokud funguje vše, jak má a naše játra jsou opečovávaná a spokojená, naše oko je jiskrné, šlachy jsou pružné a my jsme klidní a vyrovnaní. Nedochází k žádným výbuchům vzteku a ani nemáme blbou náladu.
Jelikož ale nežijeme v ideálním světě, tak naše játra zrovna nešetříme. Tu je obšťastníme pečenou kachničkou, tu ochutnáme vynikající francouzský sýr, tu je svlažíme sklenkou lahodného vína, tu se lehce vystresuje v práci při dohánění termínů a protože nám občas není dobře a fakt to musíme dodělat, tak si dáme rychlou pomoc v podobě nějaké zázračné pilulky, protože není čas ztrácet čas. A tak můžeme jistě pokračovat každý z vlastní zkušenosti. No a co teda s tím detoxem?
Za mě rozhodně ano, ale jinak, než nám říkají krásné dámy a muži z reklam. Nepodstupujme žádné drastické očistné kůry, protože většinou to napáchá více škody než užitku.
Chcete detox? Pohlaďte svá játra, nedávejte si večer skleničku něčeho dobrého, uvařte si odpoledne místo kávy dobrý čaj, odlehčete na jaře svůj jídelníček a pomozte svým játrům dobře regenerovat.... a jak? Řešení je několik, buď je podpoříme přiměřenou stravou, která by měla odpovídat jarnímu období, kdy ještě stále máme konzumovat jídla spíše teplého charakteru, rozhodně to není období, kdy bychom tělo měli ochlazovat studenými zeleninovými šťávami. Netvrdím, že nejsou zdravé, ale rozhodně neprospějí každému, musíme respektovat kondici našeho těla a jaro ještě není období, kdy bychom se měli chladit.
Které potraviny játra ocení?
Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)
Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)
Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina
Naklíčená řeřicha, vojtěška, čočka
Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek
Houby – maitake, polyporus, hlíva
Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, kompoty, rebarbora
Pokud pro sebe na jaře přece jen něco chcete udělat? Dejte si ostropestřec, konzumujte kvalitní přírodní za studena lisované rostlinné oleje, zařaďte občas do svého jídelníčku některou ze superpotravin, jako je například goji, chlorella, červená řepa a spousta dalších.
Krásné jaro, přátelé :-)
Comentarios