top of page

Posílení jater z pohledu tradiční čínské medicíny

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle, zodpovědných za řadu klíčových funkcí, včetně detoxikace, metabolismu živin a regulace emocí. Podle tradiční čínské medicíny jsou játra spojena s energetickým kanálem nazývaným jaterní meridián a jsou klíčovým orgánem pro udržení harmonie těla a mysli.

Játra jsou elementem Dřeva a jsou nejaktivnější během jarního období. V tradiční čínské medicíně se věří, že udržování zdravých jater je klíčové pro celkovou vitalitu a rovnováhu těla, jsou považována za "generála" celého těla.





Zde je několik způsobů, jak podle tradiční čínské medicíny posílit játra:


1. Vhodná a vyvážená strava:


Podle TČM by měla být strava bohatá na potraviny s detoxikačními vlastnostmi, jako jsou čerstvé ovoce, zelenina a byliny. Kyselá zelenina, jako je např. kyselé zelí a šťavel, je považována za velmi prospěšnou pro játra. Kyselá chuť je jednou z pěti základních chutí (spolu s hořkou, slanou, sladkou a hořkou) a má specifický vliv na energetické dráhy a orgány podle TČM.


Z pohledu TČM má kyselá chuť tendenci sbírat, stahovat a zadržovat. Pomáhá vstřebávání při trávení a zároveň generuje tělní tekutiny a jin a zároveň zastavuje výtoky, pocení a zabraňuje "zraňování tělních tekutin". Při konzumaci potravin s kyselou chutí, jako jsou například citrony, kyselé zelí nebo kyselé ovoce, se v těle aktivuje chuťový receptor pro kyselost.


Kyselé potraviny mohou být také užitečné při detoxikaci těla a podporují tvorbu žaludečních šťáv, což může zlepšit trávení. Avšak při nadměrném konzumaci kyselých potravin by mohlo dojít k narušení rovnováhy pH v těle, což by mohlo negativně ovlivnit trávicí systém a další orgány.


Je důležité si uvědomit, že každý člověk má individuální konstituci a citlivost na různé chutě a potraviny. Proto je vhodné dbát na vyváženost stravy a konzumovat kyselé potraviny v rámci celkově vyváženého jídelníčku. Při jakýchkoli zdravotních problémech nebo otázkách ohledně stravy je vždy dobré konzultovat s odborníkem na tradiční čínskou medicínu nebo lékařem.


Zelenina:


  • Brokolice: Obsahuje látky, které pomáhají detoxikovat játra a podporují jejich správnou funkci.

  • Artyčoky: Obsahují antioxidanty a vlákninu, která podporuje trávení a čistí tělo od toxinů.

  • Špenát: Je bohatý na železo a vitamíny, které jsou pro játra prospěšné.


Ovoce:


  • Citrusové plody: Obsahují velké množství vitaminu C a antioxidantů, které pomáhají detoxikovat tělo a podporují zdraví jater.

  • Jablka: Obsahují pektin, což je vláknina, která pomáhá odstraňovat toxiny z těla.


Luštěniny:


  • Čočka: Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje funkci jater.

  • Fazole: Obsahují mnoho antioxidantů a bílkovin, které jsou pro játra prospěšné.





2. Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita je klíčová pro podporu cirkulace energie v těle a posilování jaterního meridiánu. Cvičení jako jóga, tai chi nebo pravidelné procházky v přírodě mohou být pro játra prospěšné.




3. Byliny a doplňky: V tradiční čínské medicíně jsou k dispozici různé bylinné přípravky a doplňky stravy, které mohou podporovat zdraví jater. Mezi ně patří byliny jako ostropestřec mariánský, ženšen, kurkuma a řada dalších, které mají detoxikační a ochranné účinky na játra.







4. Emoční rovnováha: Podle tradiční čínské medicíny jsou játra spojena i s emocemi, zejména s pocitem hněvu a frustrace. Udržování emoční rovnováhy a nalezení způsobů, jak zvládat stres a negativní emoce, může být pro zdraví jater velmi prospěšné. Meditace, jóga nebo jiné relaxační techniky mohou pomoci uvolnit napětí a podpořit harmonii v těle.



5. Akupunktura a akupresura: Tradiční čínská medicína zahrnuje techniky jako akupunktura a akupresura, které mohou pomoci harmonizovat energii v jaterním meridiánu a posilovat funkci jater. Pro ty, kteří se zajímají o tyto metody, může konzultace s odborníkem na tradiční čínskou medicínu poskytnout další informace a individuální léčebný plán.



6. Medicinální houby: V tradiční čínské medicíně jsou medicinální houby považovány za důležitou součást léčebných postupů a jsou často využívány k posílení jater a celkového zdraví. Některé houby mají výrazné detoxikační vlastnosti a mohou pomoci při odbourávání toxických látek z těla. Mezi nejoblíbenější a nejúčinnější medicinální houby patří:



  • Reishi (Ganoderma lucidum): Reishi je jednou z nejvíce uznávaných a studovaných medicinálních hub v tradiční čínské medicíně. Má silné protizánětlivé a detoxikační účinky a je známá svou schopností posilovat imunitní systém a chránit játra před poškozením.


  • Shiitake (Lentinula edodes): Shiitake je další populární medicinální houba, která je v tradiční čínské medicíně ceněna pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje látky nazývané polysacharidy, které mohou podporovat detoxikaci a chránit játra před poškozením.


  • Cordyceps (Cordyceps sinensis): Cordyceps je známý svou schopností posilovat imunitní systém, zlepšovat energetickou úroveň a podporovat funkci jater. Je také ceněn pro své adaptogenní vlastnosti, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresu a změnám prostředí.


  • Maitake (Grifola frondosa): Tato houba je známá svými imunitu posilujícími vlastnostmi a schopností podporovat zdraví především srdce a celkový metabolismus. Obsahuje bioaktivní látky, např. beta-glukany a polysacharida, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky.


  • Polyporus (Polyporus umbellatus): Polyporus je léčivá houba, která je velmi ceněná pro detoxikační a diuretické účinky. Tato houba je známá svou schopností podporovat funkci ledvin a močového systému a pomáhat při odstraňování nadbytečného tekutiny z těla.Obsahuje látky, jako jsou polysacharidy a triterpenoidy, které mají protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.Polyporus je také studován pro svůj potenciál při podpoře trávení a zlepšení imunitního systému.






Které potraviny játra ocení nejvíc?



  • Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)


  • Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)


  • Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina


  • Naklíčená řeřicha, vojtěška, čočka


  • Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek


  • Houby – reishi, maitake, polyporus, hlíva, cordyceps, shiitake


  • Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, kompoty, rebarbora


Chcete pro sebe na jaře přece jen něco chcete udělat? Jděte na pěknou procházku, zhluboka dýchejte a usmívejte se. Do svého jídelníčku zařaďte ostropestřec, konzumujte kvalitní přírodní za studena lisované rostlinné oleje a do salátu si můžete přidat pár listů pampelišky ze zahrádky.



Informace uvedené ve článku jsou prezentovány na základě osobních zkušeností.

Zdroj informací: Průvodce tradiční čínskou medicínou (Zhang Yifang)

Farmakologie klasické čínské medicíny (Vladimír Ando)




















34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page